Lovregler om fødevareemballage med mulighed for tryk

1. Pligtoplysninger i trykfilerne

Alle handlede fødevarefærdigemballager skal indeholde bestemte lovpligtige oplysninger. Disse er f.eks. baseret på de tyske forordninger Lebensmittel-Informationsverordnung (LMIV) og Fruchtsaft- und Erfrischungsgetränkeverordnung (FrSaftErfrischGetrV)*. Ved de fødevarer, som Onlineprinters tilbyder, drejer det sig om sådanne fødevarefærdigemballager. De lovpligtige oplysninger skal derfor vises på emballagerne.


Disse pligtoplysninger, som f.eks. ingredienslisten og hjælpestoffer, er allerede indeholdt i de trykskabeloner, som man finder under Detaljer på produktsiderne, eller tilføjes automatisk af os i produktionsprocessen. Oplysningerne må ikke ændres.

2. Forbud mod reklame med næringsværdi- og helbredsrelaterede samt vildledende oplysninger

Principielt er udformningen af tryksagerne overladt til dig. Det er dog forbudt at integrere reklamemæssigt indhold med næringsværdi- og/eller helbredsrelaterede oplysninger. Også placeringen af vildledende oplysninger er forbudt. Lovgrundlaget er bl.a. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer, Kommissionens forordning (EU) nr. 432/2012 og det tyske Lebensmittel-, Bedarfsgegenstände- und Futtermittelgesetzbuch (LFGB) **.

2.1 Reklame med næringsværdirelaterede oplysninger

Til reklame med næringsværdirelaterede oplysninger hører alle udsagn, som enten udtrykkeligt eller indirekte suggererer eller giver udtryk for, at fødevaren har særlige egenskaber vedr. næringsværdien. Formuleringer som f.eks. „rig på vitaminer“, „fedtfattig“, „sukkerfri“ eller „let“ må derfor ikke anvendes. Undtagelse: Hvis de er sande, rigtige og opfylder de nøjagtige lovkrav til produkter, der er mærket på en sådan måde. På grund af de snævre krav fraråder vi på det kraftigste at bruge reklame med næringsværdirelaterede oplysninger.

2.2 Reklame med helbredsrelaterede oplysninger

Til reklame med helbredsrelaterede krav hører alle udsagn, som enten udtrykkeligt eller indirekte suggererer eller giver udtryk for, at der findes en sammenhæng mellem en fødevare inkl. dens ingredienser og helbredet. Formuleringer som f.eks. „Et glas appelsinsaft bidrager til at nedsætte træthed og udmattelse“ eller „Koffein øger din præstationsevne“ må derfor ikke anvendes. Undtagelse: Hvis de er blevet tilladt af Europa-Kommissionen.

2.3 Vildledende oplysninger

Vildledende oplysninger omfatter alle oplysninger, som er egnet til at vildlede om fødevaren og give et forkert indtryk af fødevaren. Hertil hører:

  • Ukorrekte informationer om en fødevares egenskaber, især i forhold til typen, egenskaberne, sammensætningen, mængden, holdbarheden, oprindelseslandet eller -stedet og fremstillingsmetoden.
  • Kreditering af virkninger eller egenskaber, som fødevaren ikke har.
  • Reklamering af særlige egenskaber, som alle sammenlignelige fødevarer også udviser (reklame med selvfølgeligheder).
  • At suggerere ved hjælp af udseende eller mærkning, at en fødevare indeholder bestemte ingredienser, som også normalt ville forekomme i denne fødevare, men som faktisk er blevet erstattet med en anden ingrediens (imitationer).

3. Bekræftelse af overensstemmelsen af de overførte trykfiler

Ved at overføre dine trykfiler erklærer du, at du hverken har foretaget ikke tilladte ændringer af de lovpligtige oplysninger, eller at dine trykfiler indeholder reklame med næringsværdi- og/eller helbredsrelaterede eller vildledende oplysninger. 


Vi henviser udtrykkeligt til, at vi ikke kontrollerer dine trykfiler for sådanne ikke tilladte ændringer eller oplysninger. Hvis du i strid mod din erklæring alligevel skulle have foretaget sådanne ikke tilladte ændringer på trykskabelonen, eller hvis dine trykfiler indeholder ikke tilladt reklame med næringsværdi og/eller helbredsrelaterede eller vildledende oplysninger, fritager du os dermed fra alle mulige erstatningskrav fra tredjepart, som kan opstå af anvendelsen af fødevareemballager med sådant tryk.


*i Østrig: Fruchtsaftverordnung
**i Østrig: Lebensmittelsicherheits- und Verbraucherschutzgesetz (LMSVG)


Senest opdateret den 13.10.2017