Overtrykning

Hvad er overtrykning?

Hvis der ligger to kulørte objekter over hinanden i trykfildokumentet, findes der to muligheder i trykprocessen: overtrykning eller udsparing.

Udsparing

Normalt trykkes det øvre objekt regulært, og det nedre objekt udspares på dette sted. Fra det objekt, der ligger nederst, trykkes således kun de dele, som ikke dækkes af det øvre objekt.

Overtrykning

Ved overtrykning trykkes begge objekter over hinanden. Der, hvor objekterne overlapper hinanden, opstår der derfor en farveblanding af den øvre og den nedre farve. Dog vises disse farveoverlapninger ikke af mange programmer i standardindstillingerne, så man ikke lægger mærke til dem ved oprettelsen af trykfilerne.

Hvornår ønskes overtrykning?

Principielt gælder følgende: Vores system stiller tekster i sort med en skriftstørrelse under 12 pt automatisk på "Overtrykning". I oprettelsen af trykfilerne bør andre elementer på små flade som f.eks. sorte streger også defineres som overtrykkende. Overtrykning-effekten kan netop ved farveflader bruges som et bevidst designelement.

Kontroller Overtrykning-indstillingerne i PDF’en

Ved Adobe Acrobat har du mulighed for at aktivere "Preview for overtrykning". På den måde kan du kontrollere Overtrykning-indstillingerne. Især ved hæfter/magasiner, kataloger eller andre omfangsrige trykprodukter kan det betale sig at kontrollere alle sider.