Farvetilstand/farveområde

Dine printdata skal oprettes i CMYK-farvetilstand. Denne tilstand er det tekniske udgangspunkt for det moderne 4-farveprint.

Du bør ydermere levere dine trykdata med de tilsvarende ICC-profiler for standardiseret offsettryk.

Du kan downloade disse farveprofiler gratis på websitet ECI (European Colour Initiative).

  • ISO Coated v2 til bestrøget papir (baseret på FOGRA39)
  • PSO Uncoated ISO12647 til ubestrøget papir (baseret på FOGRA47)

Hvis du afgiver en ordre på 4-farvetryk, konverteres RGB-data og specialfarver automatisk. Da mange RGB-farver og specialfarver er uden for det farveområde, der kan gengives i standardiseret offsettryk, kan der forekomme farveændringer ved konverteringen. Ved farvekonverteringen tildeles den originale farve en ny tilsvarende værdi, som ikke nødvendigvis er identisk med den originale farveværdi. Eksempel: En bestemt nuance af RGB-rød kan se næsten orange ud i CMYK.

Skærmvisning

På en computerskærm vises farverne i RGB-tilstand. Da hver skærm er udformet og indstillet forskelligt, kan visningen af farver variere fra skærm til skærm (som det er tilfældet med tv-skærme). Mange skærme har tendens til at afgive et bestemt farveskær (f.eks. gult eller blåt). Det, der vises på skærmen, afspejler derfor ikke nødvendigvis det faktiske trykte resultat.

Skærmen skal kalibreres og profileres af en specialist for at vise farverne korrekt. Vi anbefaler også på det varmeste, at du, som nævnt ovenfor, bruger ICC-profiler, der er kompatible med det software, du bruger. Disse profiler simulerer offsettrykfarverne på din computerskærm, og du kan downloade dem gratis på websitet tilhørende European Colour Initiative (www.eci.org).

Papir

Hvert tryksubstrat giver forskellige farveresultater. Genbrugspapir er for eksempel ikke direkte sammenlignelig med offsetpapir eller papir til kunsttryk. Genbrugspapir har generelt tendens til at have en grå-gul farvetone, hvor andre papirtyper har en hvid eller blålig farve. Derudover ser farver forskellige ud i naturligt lys og i kunstigt lys.

Vores hæfte med papirprøver kan være en hjælp i denne sammenhæng. Med dette hæfte kan du nemt sammenligne og vurdere de papirtyper, gramvægte og finishtyper, der hyppigst anvendes i produktionen. Der kan dog forekomme små forskelle ved produktionen af de enkelte papirtyper, selv fra samme producent. Papir er et naturmateriale. Strukturen på råmaterialerne (dvs. træet), der anvendes i papirproduktionen, kan variere. Papirfarven påvirker i sidste ende farven på den færdige tryksag.

Specialfarver

Specialfarver eller staffagefarver er kun tilgængelige i produktkategorierne, hvor specialfarver eller staffagefarver kan vælges. Dette omfatter især kataloger og hæfter, brevpapir, kuverter/postformularer, foldere og plakater (fra 150 g/m² papir til kunsttryk). Som følge af vores kombinerede trykoplagsproduktion kan vi ikke tilbyde specialfarver eller staffagefarver til tryksager såsom flyere, postkort eller visitkort.

Sammendrag:

  • CMYK (ISO Coated v2 eller PSO Uncoated ISO12647)
  • RGB-data samt specialfarver konverteres automatisk.
  • Undgå brug af farvede fliser eller celler
  • Tilknyttede eller integrerede profiler med afvigelser gengives perceptuelt med den pågældende målprofil.
  • Skærmvisningen af farver kan afvige fra resultatet af trykningen.
  • Identiske farveværdier kan se forskellige ud på forskellige papirtyper (offsetpapir, papir til kunsttryk).