Farvemodus & farvespektrum

Opret trykfiler i CMYK

Opret altid dine trykfiler med farvemodusen CMYK. Vi konverterer trykfiler, som overføres i farvemodusen RGB, automatisk til CMYK. Bemærk, at omdannelsen fra RGB til CMYK kan medføre farveforskydninger, fordi ikke alle RGB-farver kan vises i CMYK-farvespektret.

RGB vs. CMYK: Forskelle i farvevisningen

RGB

Dette billede i RGB-modus råder over brillante farver med en høj mætning.

Farvevisningen på skærmen: RGB (additiv farveblanding)

CMYK

Det samme billede i modusen CMYK virker mindre strålende end i RGB-modus.

Farvegengivelse på trykproduktet: CMYK (subtraktiv farveblanding)

På skærmen af computere, bærbare, tablets og smartphones foretages visningen i RGB-farvemodusen. Den adskiller sig alt efter skærmens indstilling (f.eks. lysstyrke, kontrast, farvetemperatur og kalibrering) samt bearbejdningskvalitet. For en naturtro gengivelse (som på trykprodukterne) er det nødvendigt med en kalibrering og profilering af skærmen med et måleapparat. Via dit programs output-preview, også kaldt softproof, simuleres farveresultatet ved trykningen.

 

Egenskaber af de forskellige trykstoffer

Ved produktionen af dit trykprodukt afhænger farvevisningen også af det valgte trykstof eller materiale.

 

 • Forskellige papirtyper har forskellige egenskaber. Genbrugspapir har en tendens til at have en grå-gullig farve, mens offset- eller kunsttrykpapir er farvet mere hvidt eller blåligt. Til sammenligning og for en bedre vurdering af papirtyper, basisvægte og finishes kan du bestille vores hæfte med papirprøver.
 • Også ved reklameartikler og tekstiler kan der på grund af de forskellige trykstoffer opstå mindre farveafvigelser mellem den valgte specialfarve og det faktiske trykresultat.

 

Farveprofiler

Farveprofiler eller kildeprofiler er nødvendige for at kunne fortolke farvetonerne af billeddata som præcist som muligt på forskellige outputenheder (f.eks. skærm eller printer). Forsyn dine trykfiler derfor altid med den farveprofil, som er afstemt i forhold til produktet og papiret/trykstoffet. Den pågældende oplysning finder du under "Dataoplysninger" på produktsiderne i vores onlineshop.

Som regel anvendes der følgende ICC-farveprofiler:
 • For strøgede papirtyper: PSO Coated v3 
  (f.eks. kunsttrykpapir, MAGIC CHROME)
 • For ustrøgede papirtyper: PSO Uncoated v3 FOGRA52
  (f.eks. offsetpapir, naturpapir, genbrugspapir)
 • For andre materialer: PSO Coated v3
  (f.eks. flag, bannere, plakater)

ECI's hjemmeside (European Color Initiative) kan du gratis downloade disse farveprofiler.
 

 

Outputbetingelse

PDF/X-filer indeholder et såkaldt output-intent, som angiver, hvilken outputbetingelse PDF’en er blevet klargjort til.

Farvevisning ved laserjet- og inkjet-printere:

Laserjet- og inkjet-printere gengiver ikke dine trykfiler farvetro. Sammenlignet med trykproduktet kan der være tydelige farveafvigelser.