Font color

En skriftrevolution er på vej: Ny font color kan indeholde flere farver, skygger, teksturer, blandinger og transparenser. Disse skrifttyper er imponerende og byder på avancerede designmuligheder.

Vektorbaserede skrifteffekter skulle indtil i dag for det meste oprettes i et grafikprogram som f.eks. Adobe Illustrator, Corel Draw eller Affinity Designer. Til pixelbaserede teksteffekter findes der Adobe Photoshop, Corel Painter og Affinity Foto. Men et typografisk design i tegneprogrammer er kompliceret og ofte mangler der fleksibilitet i arbejdsprocessen. Ændringer er omstændige, kræver tid, og man er altid bundet til det program, som teksteffekterne oprindeligt er blevet oprettet i.

De kulørte effekter

Men det går også meget mere komfortabelt: Hvis man har den pågældende skriftfil, indtaster man font color eller effekten blot i layoutprogrammet.

Det bliver muligt med „OpenType-SVG“, en skrifttypeformat, som man kan vise bogstaver med i form af skalerbare vektorgrafikker (SVG). På den måde bliver visningen af flere farver i ét bogstav mulig.

Font color er ikke nyt, de kunne også udføres tidligere ved tryk af to eller flere pågældende skrifttyper i forskellige farver over hinanden. Enhver skrifttype har skåret områder væk for at frigive eller overlappe farven fra den underliggende skrifttype.

Font color er OpenType-SVG-skrifttyper, som gør det muligt at vise flere farver i ét bogstav

 

OpenType-skrifttyper

Font color-skrifttype-„containeren“ er heller ikke ny. Udbredelsen af desktop publishing i 1990’erne gav skrifttyper nye udfordringer. De skulle i stigende grad være platformuafhængige, og der skulle integreres sprog med et større tegninventar end et latinsk tegnsæt. Således udviklede Microsoft i 1996 Fontformatet OpenType sammen med Adobe. Fra 2000 blev der lanceret et større antal af OpenType-skrifttyper på markedet. De var ikke blot platformuafhængige, men udviste også avancerede typografiske evner. Det var nyt, for de andre kendte skriftformat er som f.eks. TrueType- og PostScript-fonte kunne kun anvende 256 tegn i en skriftfil. OpenType udvidede den hidtidige grænse på 256 adresserbare tegn pr. skrifttype. Det brugte skrifttypeproducenterne igen til avancerede typografiske muligheder med varianter af bogstaver og tegn eller en mere omfangsrige sprogunderstøttelse.

Alligevel har typografien ikke ændret sig væsentligt siden introduktionen af Open-Type-skrifttyper. Der kommer stadig nye skrifttyper og skriftsnit. Men skrifttyper kan kun indtastes i én farve – med en efterfølgende ændring af enkelte tegns farve.

Emoji-symboler som udløser

Oprindelsen af de eksisterende farveskrifttyper går tilbage til 2010. Dengang tilføjede Apple kulørte emojis til deres programmer. Billedskrifttegnene optræder i form af et piktogram og bliver gerne brugt i sms’er og chats på mobiltelefoner og internettet for at erstatte længere begreber eller bare at vise følelser. Evnen til at placere flerfarvede vektorelementer i et enkelt skrifttegn, der er blevet indført på den måde, kan takkes de meget udbredte emojitegn.

Understøttelse af font color

Font color er baseret på nye format er som f.eks. Apple SBIX og Google CBDT, begge er producentbundet og opbygget på bitmap (PNG). Desuden understøtter Microsoft med Vektorformatet COLR, der er baseret på OpenType, farveskrifttyperne til forskellige egne løsninger som f.eks. DirectWrite og Direct 2D. Den nye font tilbydes som OpenType SVG (W3C SVG, OpenType 3). Dette format indholder både en vektor- og en bitmapvisning.

Photoshop CC 2017 var så også den første applikation, der understøttede bitmap-farveskrifttyper; med lanceringen af CC 2018 kom der også vektorfarveskrifttyper til. Fuld understøttelse tilbyder p.t. ud over Photoshop CC 2018 kun Illustrator CC 2018 og Quark-XPress 2018, der fås fra maj måned. QuarkXPress 2018 er således den første layoutsoftware, som fuldstændig understøtter farveskrifttyperne bitmap og vektor.

Endnu ikke alle programmer understøtter font color fuldstændigt. QuarkXPress 2018 er det første layoutprogram, der kan klare denne nye skrifttype. Disse skrifttyper kan give god mening ved typografiske designs.

Godt nok understøtter også InDesign CC 2018 font color, men kun på grundlag af en „eksperimentel farveskrifttypeunderstøttelse“. Adobe kalder dette for en teknologipreviewfunktion, som muligvis endnu ikke er helt klar til produktion. Således er der p.t. stadig problemer ved output af farveskrifttyper i InDesign. Affinity Foto og Affinity Designer understøtter ingen font color i de aktuelle versioner.

Ved anvendelsen som webfonte er det endnu ikke alle browsere, der kan klare font color. Browserunderstøttelsen har godt nok udviklet sig videre, men p.t. kan farveskrifttyperne kun vises i Firefox og Microsoft Edge (IE). I browsere, som ikke understøtter farveskrifttyper, vises de som almindelige monokrom-skrifttyper. Aktuelle informationer om browserunderstøttelse finder du ved State of Web Type under OpenType-SVG.

Få font color

Med Adobe Illustrator CC 2018 installeres der ud over emoji-skrifttypen også font color Trajan Color. Den indeholder en fuldgyldig font color, der ligesom den almindelige Trajan kun indeholder store bogstaver.

Ved omdannelsen af Trajan Color til tegnveje ser man ligheden til OpenType-SVG-programmer. Skrifttypens fine detaljer udskilles korrekt som vektorer, disse flader udviser derefter de pågældende fyldninger og forløb.

Omdannelsen i Illustrator CC viser ved farveskrifttypen Trajan Color de enkelte vektorbaserede elementer med fyldninger, transparenser og farveforløb.

Et godt udvalg af font color tilbydes i øjeblikket ved Creative Market; mange brugereksempler er opført på Adobes markedsplads Béhance.

Fremstil selv font color

Der findes en mulighed for at designe eget font color. Fontself sælger dertil et plugin til oprettelse af vektorbaseret font color med Illustrator CC samt et til bitmap-fonte i Photoshop (CC 2018).

Den komplicerede del er sikkert oprettelsen af de enkelte tegn til en ny skrifttype. Når det arbejde er klaret, trækker man dem derefter til betjeningsfeltet Font Maker, som Fontself stiller til rådighed. Der tildeles tegnene på en nem måde til belægningen i Unicode. Desuden kan man oprette kernings, indstille forskelle for tegngrupper, designe ligaturer og tildele skrifttyperne forskellige varianter af bogstav og tegn. Den nye font color installeres så til sidst direkte fra Font Maker. Pluginet Font Maker koster ved Fontself til Illustrator CC 49 euro og til Photoshop CC 79 euro.

En ægte merværdi

Farveskrifttyper stiller mange ting på hovedet inden for typografien. De byder på mange grafikfunktioner, som er samlet i en skriftfil. I fremtiden bliver det endda muligt at tilføje animationer til interaktive anvendelser af OpenType-SVG-skrifttypen.

Så snart designapplikationerne understøtter font color fuldstændigt, vil man møde disse flippede bogstaver noget oftere. Med den nemme tilgængelige og de mange anvendelsesmuligheder vil brugen af farveskrifttyper sikkert også blive overdrevet, og der vil opstå træthedstegn ligesom ved emoji-symbolerne. Men det vil sikkert også finde et fornuftigt leje igen. Tilbage bliver en spændende, praktisk og fornuftig metode til en avanceret udtryksmåde inden for typografien.

Kilde: Burkard Publishing GmbH