Den samme julegave hvert år – til alle dine kunder og forretningspartnere? Eller har du lyst til at prøve noget nyt? Måske dikterer dit budget også en anden ramme end normalt. Vi har samlet nogle forslag til traditionelle og lidt anderledes gaver i forskellige prisklasser til dig her i vores kundejulegavespecial.

Små gaver er kendt for at holde liv i venskaber – og har også en positiv effekt på forretningsforbindelser. Forudsætningen for dette er dog, at julegaverne bliver godt modtaget af kunderne. Lad dig inspirere af vores tips og forslag.

Indhold

Hvilke kunder er julegaverne til?

Dette spørgsmål fører til lange diskussioner i mange virksomheder med mange kunder og forretningspartnere. Er det kun A-kunderne, der får en gave, og går de andre tomhændede derfra? Eller får premium-kunderne en gave af højere kvalitet end resten? Er et kort med varme takkeord og gode ønsker nok for nogle (eller alle) af dem?

Ideelt set er de, der betragtes som (meget vigtige) A-, (vigtige) B- eller (mindre vigtige) C-kunder, allerede opført i kundedatabasen. Det overordnede budget bestemmer så, hvilke beløb der er til rådighed for de enkelte kundegrupper. Det, der tæller, er altid gestussen – og udførelsen af den. En lille eller billig gave behøver ikke nødvendigvis at se billig ud. Og det skal den bestemt heller ikke!

Hvordan skal den perfekte julegave se ud

En perfekt gave skal først og fremmest formidle én ting: at nogen har tænkt over den. Hvis modtageren absolut ikke kan bruge gaven til noget, er det usandsynligt, at den giver det indtryk. Derfor bør man tage hensyn til modtagerens ønsker og behov. Jo mere personlig en gave er, jo større er sandsynligheden for, at den bliver værdsat.

Ideelt set bør gaven også have en eller anden form for forbindelse til virksomheden – eller til selve anledningen. I julen er dette ofte naturligt, da noget julet, der kan bruges op eller bruges til højtiden, i det mindste altid er passende til denne højtid. Det kan være sværere med gaver, der gives i løbet af året.

Kun det bedste af det bedste

Uanset hvor kreative ideerne var på forhånd: Hvis budgettet kun tillader en middelmådig realisering, er det bedre at gå efter en anden mulighed. En ringere gave vil altid ikke have den tilsigtede effekt. Den udtrykker ikke påskønnelse, men ligner det, den er – en omkostningsbesparende løsning.

Men hvordan kan du undgå denne fadæse, når budgettet er begrænset? Så kig en produktkategori ned og vælg det bedste inden for den kategori: Så hellere et kunstfærdigt designet julekort end en billig give-away, hellere en højkvalitets-biros end et helt skrivesæt til samme pris og hellere lækker te end en ringere tebrygger.

Apropos give-aways: Junk er selvfølgelig udelukket. Men selv blandt de (små) reklamegaver er der produkter af høj kvalitet, som er gode kundegaver til jul. Vi viser dig, hvordan du pifter disse små gaver op nedenfor.

Julegaver til kunder for under 10 euro

Gaver under 10 euro er ikke kun billige, men også interessante fra et skattemæssigt perspektiv. Det skyldes, at hvis udgifterne til såkaldte “spredningsartikler” pr. person, der modtager gaven, og pr. regnskabsår er under denne værdi, skal du ikke betale skat af dem.

Du kan læse mere om dette emne på Givning af reklameartikler: I disse tilfælde er dine gaver fradragsberettigede.

Julekortet

Weihnachtskarte_Weihnachtsgeschenke_KundenEt smukt, personligt eller usædvanligt julekort er mere følelsesmæssigt tiltrækkende end en upersonlig gave. Der er dog et par ting, du skal huske på for at sikre, at det scorer højt: papir af høj kvalitet, helst et foldekort med en konvolut og helst med dit eget design. Dit logo skal også være synligt, så man med det samme kan se, hvem der har sendt julehilsenen.

Julekort fås i forskellige designs i vores online shop: Du kan vælge Julepostkort eller Julefoldede kort.

Har du ikke tid eller ressourcer til at designe tilpassede kort? Intet problem: Med vores online design editor kan du designe dine kort hurtigt og direkte i din browser uden yderligere software. Takket være vores samarbejde med Shutterstock kan du få adgang til 20 millioner professionelle billeder fra databasen og bruge dem til dit design uden ekstra omkostninger.

Det er bare at gå i gang.
Vil du gerne benytte lejligheden til at gøre opmærksom på en rabatkampagne eller sende en lille gave? Hvorfor så ikke sende en voucher eller rabatkupon på samme tid? Du kan designe et kuponkort med perforering – for eksempel til at adskille kuponkoden – så du ikke behøver to forskellige produkter.

Vil du ikke selv designe layoutet? I så fald kan vores designservice hjælpe dig.

Ud over udseendet skal indholdet også være rigtigt. Hvordan formidler man gode ønsker uden at lyde for flad? Hvad kan man egentlig skrive, hvis det skal være mere end “glædelig jul”? Det kan du f.eks. finde tips til på Julehilsener – forretningsmæssige og hjertelige og Sætninger til julekort.

At skrive et julekort

2 i 1: Julekort og gave i ét

Kortet kan ikke kun sende hilsner, men også fungere som en gave i sig selv. For eksempel som en voucher, kvittering eller adgangsbillet til virksomhedens eget arrangement. Hvis du er på udkig efter noget mere overdådigt, kan kortet måske også foldes ud til en Adventskalender eller omdannes til en juletræspynt med et par enkle trin og lidt lim.

Det er blot to af mange muligheder. En brainstorming i marketingteamet vil helt sikkert give endnu flere ideer.

Du kan også finde inspiration til at genbruge forskellige trykte materialer på Kreative reklameidéer: Skjulte mestre til din markedsføring og Kreativ gaveindpakning: Inspiration og skabeloner til julen.

Reklamegaver og andre små ting

Selv reklameartikler til en lav pris kan være stilfulde og har også den fordel, at de kan brandes. For eksempel er kopper, som du kan tilføje te- eller gløggkrydderier til, hvis du har et højere budget, særligt velegnede til juletiden.

kuglepenne i metal af høj kvalitet og notesbøger er ikke specielt julede, men altid nyttige. En klassisk gave ved årets udgang er også kalendere i alle mulige former, og til B2B-kunder er der også forskellige tilbehør til skrivebordet.

Yderligere forslag til gaver til en lav pris kan findes nedenfor.

Weihnachtsgeschenke_GutscheinkartenKuponer, vouchers som julegaver til kunder

De fleste kunder sætter pris på rabatter og gratis tilbud. Derfor er vouchers, kuponer og kvitteringer også meget populære som julegaver. Afhængigt af anledningen kan det f.eks. være en kop gløgg og pebernødder ved næste besøg eller en rabat på julegaveindkøb.

Julegaver

Julen er en meget praktisk højtid set fra et markedsføringsperspektiv. Den har så meget appel, at en kundegave ikke nødvendigvis behøver at være relateret til virksomheden. Det er nok at give noget festligt. Og der er utallige muligheder. Og hvis en af dem passer til din virksomhed som pebernødder på et heksehus, så meget desto bedre.

Kulinariske lækkerier

Pebernødder, småkager, småkager, julestollen og makroner. Listen over julens kiks kunne fortsætte et stykke tid. Hvis der er en regional eller endda lokal specialitet i din virksomheds hovedkvarter, vil det være det første valg. Ellers kan alt, hvad der smager lækkert og af jul, komme i betragtning.

Gebaeck_Weihnachtsgeschenke_Kunden

Med mærke og dedikation ser disse små delikatesser særligt gode ud. Selvklæbende etiketter er pæne og lidt mere personlige. De har den fordel, at du ikke kun kan personliggøre selve gaven, men også enhver emballage med dit logo og dine ønsker.

Adventskalender_TischkalenderDette fungerer også til andre kulinariske gaver. Juletærter og skinke, stollen, punch, grog, gløggkrydderi (eller selve gløggen), te, kaffe og kakao (alle med julesmag) er også tænkelige. Og ikke at forglemme, selvfølgelig, adventskalenderen. Du kan få den trykt med dit helt eget design.

Dekoration

Ren dekoration bliver set ned på som en temmelig ubrugelig gave ved andre lejligheder. Men i julen kan pyntegenstande også kombineres med et praktisk aspekt. Alt, hvad der kan bruges som juletræ eller gavemærke, har ret til at eksistere.

Schaufensterdeko_Weihnachten_Beitragsbild_neu

Det er vigtigt, at de har et julet udseende, en praktisk størrelse og en løkke til ophængning eller fastgørelse til gaven. Julekugler, tags lavet af træ, filt, glas, metal og papir eller pap er velegnede til dette. Motiverne er mange: engel, juletræ, stjerne, komet, fløjte, sjal, tromme, gyngehest, julemand, snemand, snefnug, nøddeknækker og meget mere.

Praktisk

Udstiksforme dækker flere aspekter på én gang: de er julede, kan bruges af modtageren til julebag, ser søde ud – og er også billige at købe. Mere individuelle er kagestempler, som du kan personliggøre med dine egne tekst- og billedmotiver. Det behøver ikke at være firmalogoet, men noget andet, der minder om din virksomhed, kan placeres her.

Gaver, som dine kunder kan bruge op til jul, er også praktiske: Julekort til at sende, gavepapir og bånd, juleklistermærker eller etiketter på rulle. Disse gaver er diskret brandede og spreder også dit logo.

Bæredygtige julegaver til kunderne

Engangsartikler, unødvendig emballage eller for meget plastik gør i stigende grad et dårligt indtryk på modtagerne. På den anden side er genkendeligt bæredygtige gaver mere og mere populære.

Hvis du fokuserer på bæredygtighed, bør dine gaver opfylde mindst ét af disse kriterier: Produktet kan bruges op eller bruges flere gange, materialer og produktion er miljøvenlige, transportvejene er så korte som muligt, og der kræves kun lidt emballage.

Nogle af de allerede nævnte gaveidéer opfylder et eller flere af disse kriterier. Andre mulige produkter, som du kan bestille lige her i vores online shop: økokuglepenne lavet af træ, pap eller hvedestrå, nøddeknækkere lavet af metal og tasker lavet af bæredygtige materialer som filt og jute.

Selv hvis du vælger et julekort, kan du gøre et varigt indtryk ved at vælge en genbrugspapkasse.

Du er med på moden, hvis dine gaver er lavet næsten udelukkende af naturlige materialer. Juleartikler er ideelle til dette: for eksempel juletræspynt lavet af ubehandlet træ og kogler, kugler lavet af flet, arrangementer lavet af kviste og mos, kanelstænger og tørret appelsinskal til smagsskålen og polerede træskiver som underlag.

Tag et kig på vores kategori Øko/naturprodukter og bliv inspireret.

Usædvanlige julegaver til kunder

Traditionelle julegaver er dejlige, og der er ingen alvorlig grund til at introducere noget nyt. Men hvis du vil have noget helt andet, har vi to forslag:

Giver tid

Jo sjældnere noget er, jo mere værdifuldt er det. Og hvad har vi alle for lidt af i vores hektiske tid? Nemlig tid! Men hvordan kan vi give tid væk? For eksempel ved at aflaste folk for kedelige opgaver, så de får mere tid til andre ting. Det kan gøres med en voucher til en ekstra service på den næste ordre, en gratis analyse eller en konfiguration, som kunden ellers selv skulle have foretaget.

Men det kan også være at give en gave i form af kvalitetstid sammen – med en invitation til et firmaarrangement eller en gløgg før jul i en lille gruppe.

Hjemmelavet håndværk

Det lyder som børnehave og klistrede fingre, men det behøver ikke at blive til en hel håndarbejdssession. Det kan for eksempel bare være en papirstjerne, som du klistrer på julekortet, eller en flaske, som nogen sætter et håndskrevet gavemærke på.

Hvis mere hjemmelavet er muligt, så gå efter det. Det kan ikke blive mere personligt. Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre for en lille kundekreds. Men DIY-kampagner kan også realiseres i en håndterbar skala for flere kunder og større virksomheder. For eksempel et stort billede, hvor alle i afdelingen foreviger sig selv med deres signatur og et lille julesymbol. Det kan ende som et motiv på julekortet. Eller en kalender, hvor de vigtigste fælles datoer som kongresser, interne udstillinger osv. skrives ind i hånden.

Indpakning af julegaver til kunder

Det afhænger selvfølgelig af indholdet, men det ydre skal allerede give dig lyst til at pakke det ud. Bøger og andre rektangulære eller firkantede gaver er meget populære. Du kan pakke dem enkelt og smukt ind i gavepapir, binde en stofsløjfe eller raffiabånd omkring dem, og så er du færdig. Det ser godt ud og kan overrækkes direkte eller sendes med posten uden problemer.

Weihnachtsgeschenke_einpacken

Flasker, ret store gaver, små ting og nogle fødevarer kræver lidt mere arbejde. Den ydre indpakning ser særlig attraktiv ud, hvis den ikke kun er juleagtig, men også personlig. I vores online shop finder du et stort udvalg af emballage med tryk: konfigurerbar, skræddersyet emballage, teleskopæsker, flaskeæsker og pudeæsker i standardstørrelser samt poser og papæsker til åbne fødevarer.

Hvis det er første gang, du designer din egen emballage, kan du finde trin-for-trin instruktioner og en video på Kundetilpasset emballagedesign – InDesign tutorial. Du kan finde inspiration specifikt til juleemballage på Kreativ gaveemballage: Juleinspiration og skabeloner.

Billedkilder: NaMong Productions, NaMong Productions92, 5-b class, gpointstudio, HabilePhotography, perfectlab, Netrun78, Lyuba Alex via Shutterstock; Pixabay via Pexels

Denne artikel
Denne artikel blev offentliggjort første gang den 18. oktober 2022 og opdateret i oktober 2023.